RONDAIES MALLORQUINES

Això era un voltor que vivia per sa Serra de Tramuntana.Una vegada estaba posat damunt un revell,molt reblit de branques i brotim,amb una aritja enfilada que el tenia tot embarriolat.
Dedins hi havia un busqueret,que cantava fort i enrabiat.
I allà xec-xec i més xec-xec,i ala petit.
Es voltor s’arribà a empipar, i diu:

Es mateix Andreu de Ca'n Barraques me donà ses fites netes de tal cocòrum,dient-me que es mal-bocí eren coses de menjar (confits,dòlses,pomes,figues,prunes i brolleries per l'estil) que bruixes i bruixots donaven an es que volien influenciar en tal o tal sentit.
Aqueixes coses de menjar en què consistia en mal-bocí,se veu que casi sempre duien substàncies tòxiques o nocives que atacaven es sistema nirviós,produint exaltacions i desvarietjos i trastorn mentals de tota casta.

Rondalla de ses bruixes des puig d'Alaró i des puig de s'Alcadena.
 Se conta que altre temps,quan ses bruixes anaven tant pel món,cada dissabte de s'any,entrada de nit,totes ses que hi havia a sa serra de Tramuntana s'aplegaven en es capcurucull des puig d'Alaró i des puig de s'Alcadena,-que com sabeu,es troben un ben davant s'altre-.

Conten que un dia un eixam de dimonis boiets compareixen a Mainou a sa madona, i li diuen, alçant la casa de crits:
-Dau-mos feina, o, si no, tot fa ui!
Sa madona hi pensa una mica, i diu:
-No res, duis-mos una font, i no passarem pus tanta fretura d'aigo com patim.

Devora Son Servera, an es puig de Ca S'Hereu, més amunt de sa coma de Sa Ruda, hi ha es penyal de Son Lluc; i conten que davall hi ha un encantament.
Posta de sol hi solen veure flamarades qui corren d'ací i d'allà, i a voltes tresquen també per dins es campspins, que és allà veinat.

Aixó era un homo més endeutat que sant Pere i sant Bernat, que no hi veia ja de cap bolla ni sabia quin cap li anava davant, de tants de deutes que tenia.
S'arribà a veure tan estret, que un dia agafa sa dona, i li diu:
-Fieta, ja no puc pus amb tants de deutes com duc damunt ses costelles. 

Podría decirse que la palabra “rondaies” equivaldría al castellano a “cuentos”.
Por lo que “Rondaies Mallorquines” serían entonces “Cuentos Mallorquines”.
Los personajes de estos cuentos suelen ser personajes fantásticos y de ficción: princesas, demonios, brujas, dragones, gigantes, sabios, necios,…etc. 

Galería Fotográfica

Homepage-Sicherheit

Páginas Amigas

   

   

  

Información Adicional

  • ParaisoBalear es una web dedicada a mostrar la belleza de nuestras islas y su cultura a lo largo de los años sin ánimo de lucro.
  • Si deseas participar en esta aventura, puedes enviarnos tus fotos o proponernos artículos. Puedes utilizar nuestro Formulario de Contacto.

Estadísticas Web

  • Categories : 230
  • Imágenes : 3968
  • Comentarios : 136
  • Downloads : 6
  • Votes : 325
  • Hits : 13740019

Licencia - Copyright

Las Fotos expuestas en ParaisoBalear.com, pertenecen a sus respectivos autores, que al publicar sus imágenes aceptan que estén registradas bajo Licencia Reconocimiento-No comercial-Compartir bajo la misma licencia 2.5 España License, de Creative Commons License citando al autor y a www.paraisobalear.comAsímismo, el contenido queda sujeto a las mismas condiciones de licencia, perteneciendo al administrador de ParaisoBalear.com.

ParaisoBalear.com, declina cualquier responsabilidad porque alguno de los usuarios de la web publiquen fotos que no sean de su propiedad intelectual. Si detecta cualquier anomalía al respecto o cualquier duda, puede ponerse en CONTACTO con nosotros y la foto será inmediatamente eliminada.

Utilizamos cookies en nuestro sitio web para personalizar contenido y publicidad, proporcionar funcionalidades a las redes sociales, o analizar nuestro tráfico. Haciendo click consientes el uso de esta tecnología en nuestra web. Puedes cambiar de opinión y personalizar tu consentimiento siempre que quieras volviendo a esta web o a través de nuestro formulario de contacto.

I accept cookies from this site.